top of page

Alénin ja Tuomisen peruna-annokset menivät kuin kuumille kiville - Perunamarkkinoilla kävijäennätys

Yksi Pohjois-Suomen suurimmista markkinatapahtumista, Tyrnävän perunamarkkinat teki taas uuden kävijäennätyksen. Syyskuun viimeisen lauantain aikana Tyrnävällä piipahti markkinavieraita lapset mukaan lukien noin 10 000, vaikka tapahtuma järjestettiin tänä vuonna tavallista myöhemmin.

– Mutta myöhässä se oli kesäkin, ja perunannosto on edelleen täydessä käynnissä. Onneksi sekä perunan laatu että määrä on hyvä, ja me olemme saaneet tänne riittävästi pääsylippu- ja myyntiperunoita, sanoi perunamarkkinat avannut presidentti Teemu Pakonen LC Tyrnävästä.

Tänä vuonna perunamarkkinoille oli saatu houkuteltua varsinainen vetonaulakaksikko, keittiömestarit Teemu Tuominen ja Henri Alén. Parivaljakko antoi perunamarkkinoille täyden panoksensa: heitä haastateltiin sekä markkinalavalla että Kirkkomännikön koulun Meet and greet -tapahtumassa. Lisäksi keittiömestarit kokkasivat kahdesti peruna-annoksia markkinaväen maisteltavaksi.

– Perunavaahtoa, johon on käytetty viisi Bellarosa-perunaa ja litra kermaa, esitteli Tuominen pursottaessaan vaahtoa annoskuppeihin.

Annokseen kuului myös keitettyä Jussi-perunaa, friteerattua Annabellaa sekä perunahelmilastuja. Päälle lorautettiin hitusen Linnunradan tilan hamppuöljyä.

Muhoslainen Seija Pirttikoski onnistui saamaan yhden annoksen ja makustelikin sitä tarkasti.

– Hyvää on! Perunavaahdossa on hyvä, perunamainen maku. Myös perunalastut maistuvat mukavilta, joka vuosi perunamarkkinoilla käyvä Pirttikoski kertoo.

Pirttikoski myöntää, että Tuomisen ja Alénin läsnäolo vaikutti sekin perunamarkkinoille tulemiseen.

– Katson mielelläni Junior Master Chef -ohjelmaa, ja Henri on siinä tosi hyvä. Aion kyllä kokeilla näitä ohjeita itsekin, kun ne tulevat perunamarkkinoiden nettisivulle ja Facebookiin.

Toinen Junior Master Chef -fani Elli Takkinen (7) oli pelkkää hymyä, kun hän sai omistuskirjoituksella varustetun nimmarin sekä Alénilta että Tuomiselta.

– Tykkään kauheasti siitä ohjelmasta ja tykkään itsekin tehdä keittiöhommia. Oon tehnyt keksejä ja auttanut äitiä kokkaamisessa.

Oululaiset Anne Lahtinen ja Tero Takalo olivat tullee perunamarkkinoille kuusi- ja nelivuotiaidensa kanssa. Perhe oli perunamarkkinoilla nyt ensimmäistä kertaa.

– On tarkoitus mennä Sointupajaan ja seuraamaan Peetu-pelleä, juusto- ja metrilakuostoksilla jo piipahtanut perhe kertoo.

Oululaiset tulivat paikan päälle esiintyvien sukulaisten vuoksi. Takalo kun on kotoisin Temmekseltä.

– Totta kai ostamme täältä myös pottuja!

Sisustussuunnittelija Jaana Karhu on esittelemässä yrityksensä palveluita perunamarkkinoilla ensimmäistä kertaa. Hänen tuotteensa olivat Tyrnäväläistä osaamista -brändin alla.

– Olen täällä ennen kaikkea verkoistoitumassa ja esittelemässä yritystäni, en niinkään myynnin takia, asuntojen myyntistailauksia sekä sisustussuunnittelua ja -neuvontaa tekevä Karhu kertoo.

Hänen mukaansa monet yllättyvät huomatessaan, miten monenlaisia palveluita ja yrityksiä Tyrnävältä löytyy.

Tyrnävän yrittäjät järjestivät Pottujen kauneuskilpailun, jossa viimeisen sanasen sanoivat keittiömestarit. Palkituiksi tulivat Aamu Markuksen, Sari Alatalon, Aleksi Matinollin, Milla ja Nina Siiran sekä Malla ja Kalle Latvakosken perunat.

Teemu Pakosen mukaan sekä myyjät ja näytteilleasettajat kuin järjestäjätkin olivat tapahtumaan tyytyväisiä. Markkinapaikan oli varannut 150 myyjää tai näytteilleasettajaa, ja tänäkin vuonna monet heistä varasi paikan ensi vuodeksi.

– Pääsylippu- ja myyntiperunoita oli riittävästi. Pääsylippuperunoita jäi jonkin verran ylikin. Etsimme niille sopivan lahjoituskohteen, Pakonen lupaa.

Mitään suuria muutoksia perunamarkkinakonseptiin ei ole suunnitteilla, joskin tapahtumaa halutaan kehittää edelleen lapsia ja nuoria houkuttelevaksi.

– Koulun olivat tänä vuonna mukavasti mukana järjestelyissä, ja markkinoiden ilmettä halutaan edelleen nuorentaa. Esimerkiksi sosiaaliseen mediaan aiomme panostaa enemmän. Perusajatus kuitenkin säilyy ennallaan, koska väki haluaa täällä käydä.

Markkinayleisöä viihdytti lauantain aikana Tiina Pitkänen ja Yön Tähdet, joukko Kuulammen koulun bändejä, Pietan puotin ja Pikku-Riikan järjestämä muotinäytös sekä monipuolinen oheisohjelmisto poniratsastuksineen, veteraanimopoineen ja tyrnäväläisten urheiluseurojen

järjestämine toimintapisteineen.

- - -

Kirjoitus on alun perin julkaistu Rantalakeudessa:

bottom of page