top of page

Perunan tie suomalaiseen ruokapöytään

Pommerin sodasta 1700-luvun puolivälissä palanneet miehet eivät varmasti arvanneet perunoita repuissa kantaessaan, millaisen mullistuksen he suomalaisiin ruokapöytiin mukanaan toivat. Nyt peruna on mukana lähes jokaisella aterialla.

Milloin ensimmäiset perunat Tyrnävälle ehtivät, ei ole tiedossa. Tänään peruna on tärkeä osa paikkakunnan arkea.

Alkujaan Andien juurelta Etelä- Amerikasta kotoisin oleva kasvi on kotiutunut hyvin lakeuden hedelmälliseen maaperään.

Tyrnävällä arvostetaan perunaa ja hyvän ruokaperunan kasvattamista. Syyskuun viimeisenä lauantaina järjetettävät perunamarkkinat ovat sadonkorjuun juhla, jossa viljelijät ja kuluttajat kohtaavat. Moni hankkii markkinoilta perunat koko talven tarpeisiin.

Tyrnävän Lions Club on tehnyt merkittävän työn lähes 30 vuotta kestäneen tapahtuman kehittämisessa. Hyväntekeväisyysjärjestö tekee tärkeää kotiseutu- ja perunan pr-työtä.

Lähes 10 000 kävijää antavat LC:n kautta tukensa hyväntekeväisyydelle ja ennenkaikkea nuorisotyölle, joihin perunamarkkinoiden tuotto lyhentämättömänä käytetään.

Perunamarkkinoista on kolmen vuosikymmenen aikana kehittynyt tyrnäväläisen yhteisöllisyyden vertauskuva. Tapahtumassa ovat mukana monet yhdistykset ja yhteisöt. Tyrnävän kunnan tunnuslauseenakin on “Laatumukuloita pelloilta ja pirteistä”.

bottom of page