top of page

Tyrnävän perunan historia

Ruokaperunan viljelyllä Tyrnävällä on pitkät perinteet. Valtio perusti yhdessä perunateollisuuden, kaupan ja maataloustuottajien kanssa vuonna 1976 Siemenperunakeskuksen. Sen tarkoituksena on puhdistaa peruna taudeista sekä korkealuokkaisen kantasiemenen tuotanto valtakunnan tarpeisiin. Siemenperunakeskuksen perustamisen myötä Tyrnävästä tuli valtakunnallisesti tunnettu perunapitäjä ja EU:hun liittymisen yhteydessä yksi viidestä siemenperunan high grade tuotantoalueista Euroopassa. Muut ovat Skotlanti, Irlanti, Saksassa Mecklenburg – Vor Pommer alue ja Azorien saaret. Lakeus on perinteisesti voimakasta ruokaperunan viljelyaluetta.

Tyrnävä on muinaista merenpohjaa. Sen kivettömät hietaiset maat sopivat hyvin perunan viljelyyn. Pitkät kesän valoisat yöt kasvattavat maukkaita mukuloita, joita syödään kakkialla Suomessa ja osin maamme rajojen ulkopuolellakin.

Idea perunamarkkinoiden järjestämisestä on lähtöisin perunanviljelijöiden keskuudesta. Ensimmäiset perunamarkkinat järjestettiin Tyrnävällä 27.9.1991. Perunamarkkinoiden pääjärjestäjäksi muotoutui Lions Club Tyrnävä. Vahvana tukena markkinapäivänä toimivat paikalliset urheiluseurat, vapaaehtoisjärjestöt ja yhdistykset sekä Tyrnävän kunta.

Perunamarkkinat ovat kunnianosoitus tyrnäväläiselle viljelytaidolle ja samalla markkinointitapahtuma. Korkea laatu on elintarvikkeiden paras myyntimies. Tyrnävällä perunan viljely osataan.

Ensimmäset perunamarkkinat järjestettiin vuonna 1991. Sen jälkeen niistä on kehittynyt koko maakunnan tavoittava tapahtuma. Tyrnävälle tullaan hankkimaan lähiruokaa ja noin 150 markkinakauppiaan tuotteita. Perunamarkkinapäivänä Tyrnävän raitilla on lähes ruuhkaista. Markkinavieraita riittä koko päiväksi. Kävijöitä on vajaat 10 000.

Perunamarkkinat ovat kehittyneet nykymuotoonsa hiljalleen. Markkinoilla on tärkeä viihteelinen merkitys. Suomen huippuartistit ovat vierailleet markkinoilla Jaakko Teposta, Jope Ruonansuusta maalaislääkäri Tapani Kiminkiseen.

Vuosien varrella markkinoilla on nähty myös taiteentekijöitä. Seppo Similän taulut ja Hannu Siitosen luontovalokuvat ovat siitä hyviä esimerkkejä.

Perunamarkkinoihin liittyvät myös huippuartistien konsertit. Konsertissa on esiintynyt mm. Jorma Hynninen. Taide-elämyksen ovat tarjonneet Tyrnävän kunta, seurakunta ja Osuuspankki.

Perunamarkkinoiden järjestelyyn on aina osallistunut suuri joukko tyrnäväläisiä ja ennenkaikkea LC Tyrnävän reilut 20 jäsentä.

Suurten joukkojen lisäksi tarvitaan aina johtohahmoja ja vetäjiä. Antti Matinolli, Eero Ylilauri ja Jaakko Rahko ovat markkinapäälliköinä kukin vuorollaan kehittäneet markkinoita nykyiseen muotoonsa.

Perunamarkkinoilla ovat vierailleet myös useat Suomen huippukokit ja keittiömestarit. Tänä syksynä markkinoilla nähdään Finnjävelen ravintoloiden keittiömestarit Tommi Tuominen ja Henri Alen. Kaksikon Helsingin Etelärannan ravintolassa tarjotaan tälläkin hetkellä 7 ruokalajin menussa perunavelli ja Tyrnävän perunaa, Potato cream with potatoes from Tyrnävä region.

bottom of page